Το μέλλον της ιδιωτικής ασφάλισης

Με μεγάλη συμμετοχή στελεχών από την ασφαλιστική αγορά και τη διαμεσολάβηση, καθώς και εκπροσώπων φορέων και της πολιτείας, πραγματοποιήθηκε το 8o Insurance Conference 2015, στις 24 Ιουνίου στο Divani Caravel.

Τις συζητήσεις και τις ομιλίες παρακολούθησαν ζωντανά περισσότεροι από 400 σύνεδροι και 1.500 διαδικτυακοί επισκέπτες μέσω live streaming, ενώ κατά τη διάρκεια των εργασιών του, δόθηκε η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να καταθέσουν ερωτήσεις και απόψεις μέσω της εφαρμογής Conferience. Το 8o Insurance Conference διοργανώθηκε από τα Ethos Events, την εκδοτική και συνεδριακή εταιρεία Ethos Media S.A, το ασφαλιστικό περιοδικό Insurance World και το portal insuranceworld.gr. Το συνέδριο πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), της Ένωσης Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ), του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) και πολλών ακόμη φορέων και ενώσεων που εκπροσωπούν το σύνολο της ασφαλιστικής αγοράς.

Τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από την πλευρά της πολιτείας και της ασφαλιστικής αγοράς για να καλυφθούν οι ανάγκες των πολιτών στην υγεία και τη σύνταξη ανέλυσε στο ο κ. Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, πρόεδρος της ΕΑΕΕ. Ο κ. Σαρρηγεωργίου τόνισε ότι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του κλάδου είναι η ανάκαμψη της οικονομίας, η αξιοπιστία της αγοράς και η παροχή κινήτρων από την πλευρά της πολιτείας. Στο συνταξιοδοτικό τομέα επισήμανε ότι πρέπει να δημιουργηθεί σύστημα κεφαλαιοποιητικό στο δεύτερο και τρίτο πυλώνα, ώστε να μπορέσουν οι Έλληνες πολίτες να δημιουργήσουν κεφάλαια για τη σύνταξή τους. «Οι ασφαλιστικές εταιρείες στην Ελλάδα έχουν 11,5 δις σε επενδύσεις και αποτελούν το μεγαλύτερο θεσμικό επενδυτή. Αποθεματοποιημένα είναι περίπου το 10% του ΑΕΠ στον τρίτο πυλώνα όταν σε άλλες χώρες το ποσοστό αυτό φτάνει στο 60%». Και στον τομέα της υγείας η ασφαλιστική αγορά έχει καταθέσει προτάσεις όπως τα ιατρικά πρωτόκολλα που θα μειώσουν το κόστος περίθαλψης, τη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα με χρήση δημοσίων κλινών, αλλά δεν έχουν υλοποιηθεί.

Στους παράγοντες που επηρεάζουν την πορεία της ασφαλιστικής αγοράς στην Ευρώπη και την Ελλάδα αναφέρθηκε η κα Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια της ΕΑΕΕ, από το βήμα του συνεδρίου. Όσον αφορά το κανονιστικό πλαίσιο είναι σε εξέλιξη διαδικασία με βάση την οποία θα αναθεωρηθεί η Solvency, πριν ακόμα εφαρμοστεί, ώστε να μην είναι απαγορευτικό για τους ασφαλιστές να χρησιμοποιούν μακροχρόνια προϊόντα και επενδύσεις. Ζητήματα που απασχολούν την αγορά σε επίπεδο κανονισμών είναι επίσης η άσκοπη υπερπληροφόρηση του καταναλωτή που συμβαίνει σε ορισμένα προϊόντα και η αντιμετώπιση του τραπεζικού και ασφαλιστικού συστήματος με το ίδιο πλαίσιο.

Στη συνεργασία ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, αναφέρθηκε ο κ. Βασίλης Οικονόμου, βουλευτής Επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας. Όπως είπε «υπάρχει χώρος για την ιδιωτική ασφάλιση, το ζήτημα είναι πως μπορεί να δομηθεί αυτή η σχέση», ωστόσο δεν πρέπει ο κλάδος να αντιμετωπίζεται φοβικά από την πολιτεία.

Στο στρατηγικό σχεδιασμό των ασφαλιστικών εταιρειών, της διαμεσολάβησης και των φορέων εκπροσώπησης αναφέρθηκαν οι συμμετέχοντες στην πρώτη θεματική ενότητα του συνεδρίου. Ειδικότερα οι κ.κ. Μαργαρίτα Αντωνάκη, Γενική Διευθύντρια, Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (Ε.Α.Ε.Ε.), Γεώργιος Ζαφείρης, Γενικός Διευθυντής, Εθνική ΑΕΕΓΑ, Ερρίκος Μιχαήλ Μοάτσος, Δ/νων Σύμβουλος, ΑΧΑ Ασφαλιστική και Γιώργος Καραβίας, Πρόεδρος, Σύνδεσμος Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων (ΣΕΜΑ) & Ένωση Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών Ελλάδος (ΕΑΔΕ) αναφέρθηκαν στο έλλειμμα του κράτους όσον αφορά τις αποφάσεις για το συμπληρωματικό ρόλο του ιδιωτικού τομέα, την αναγκαιότητα της ενίσχυσης της ασφαλιστικής συνείδησης και την επένδυση των εταιρειών σε τεχνολογικά εργαλεία καθώς και την εκπαίδευση.

Η κα. Μαργαρίτα Αντωνάκη τόνισε ότι από την πλευρά της η Ένωση περιμένει να υπάρξει πραγματικός διάλογος για το πως μπορούν να συνεργαστούν οι δύο πλευρές, ώστε η ασφάλιση να συμβάλλει στην κοινωνία και την οικονομία. Όσον αφορά την επικοινωνία της ασφαλιστικής αγοράς με τους καταναλωτές είπε ότι «η Ένωση επεξεργάζεται τη δημιουργία ενός νέου πλαισίου προσέγγισης του πολίτη, ώστε να έχει πληρέστερη εικόνα για την ιδιωτική ασφάλιση και πρόσβαση σε πληροφορίες για το τι ακριβώς προσφέρει. Ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει ότι τόσο μέσω του Solvency όσο και της εποπτικής αρχής διασφαλίζεται η λειτουργία των εταιρειών».

Με τη σειρά του ο κ. Ζαφείρης αναφέρθηκε στην σημασία των τεχνολογικών εργαλείων και το ρόλο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στην ασφάλιση. Οι λύσεις της τεχνολογίας «μπορούν να στηρίξουν τον ασφαλιστή και τον πελάτη και ακόμα και να ενσωματωθούν στις διαδικασίες στην πιστοποίηση των διαμεσολαβητών».Ήδη στην Εθνική Ασφαλιστική υπάρχει η δυνατότητα οι συνεργάτες να έχουν το χαρτοφυλάκιο τους σε κινητές συσκευές και άμεσα θα υπάρξει ηλεκτρονικό underwrite στον κλάδο υγείας. Όπως είπε τα προϊόντα πρέπει να διατίθενται στην ίδια τιμή στον καταναλωτή, ανεξάρτητα από το κανάλι διάθεσης. Αυτή είναι η βασική αρχή της Εθνικής.

Από την πλευρά του ο κ. Καραβίας είπε ότι η ασφαλιστική αγορά πρέπει να εστιάσει στο κομμάτι της αστικής ευθύνης, το οποίο μελλοντικά θα αναπτυχθεί, ενώ σύντομα αναμένεται να καταστεί υποχρεωτική και η ασφάλιση για αστική ευθύνη περιβάλλοντος. Μιλώντας για τι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η διαμεσολάβηση τόνισε ότι υπάρχουν παράμετροι που πρέπει να επανεξεταστούν στο εκπαιδευτικό κομμάτι και πως το κράτος πρέπει να δώσει κίνητρα στους νέους ανθρώπους για αν εισέλθουν στην ασφαλιστική αγορά.

Τέλος ο κ. Μοάτσος μίλησε για την αξία του θεσμού της διαμεσολάβησης και την διαδραστική σχέση που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των εταιρειών και των ασφαλισμένων. Οι εταιρείες πρέπει να προσελκύσουν νέους ανθρώπους σε επίπεδο πελατολογίου αλλά και ανθρώπινου δυναμικού. «Η ΑΧΑ συμμετέχει σε ένα παγκόσμιο πρόγραμμα που λέγεται Alliance με δέσμευση να προσλάβει μέχρι το 2018, 10.000 νέους ανθρώπους και στο πρόγραμμα αυτό εντάσσεται και η Ελλάδα».

Τις συνθήκες που πρέπει να μεταβληθούν για να ενισχυθεί η ασφαλιστική συνείδηση και να μπορέσουν οι διαμεσολαβούντες να συμβάλλουν ενεργότερα στην ανάπτυξη των εργασιών της ιδιωτικής ασφάλισης συζήτησαν οι συμμετέχοντες στο δεύτερο πάνελ. Ειδικότερα συζητήθηκαν οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν στις διαδικασίες επαναπιστοποίησης των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών, τα βήματα που πρέπει να γίνουν για την ενίσχυση της διαφάνειας στα συμβόλαια, ο ανταγωνισμός από την πλευρά των τραπεζών και οι νέες τεχνολογίες.

Για το νέο σύστημα εκπαίδευσης και επανεκπαίδευσης των διαμεσολαβούντων μίλησε ο κ. Δημήτρης Γαβαλάκης, πρόεδρος, ΠΣΣΑΣ, Συντονιστής Ασφαλιστικών Συμβούλων & Ιδιοκτήτης, Εταιρεία Ασφαλιστικής Διαμεσολάβησης (Life Plan INS.). Όπως είπε οι διαμεσολαβητές είναι αντίθετοι με το σύστημα της επαναπιστοποίησης και θα έπρεπε ο κλάδος να έχει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση του πλαισίου εκπαίδευσης. Στη «παράδοξη» διαδικασία της επαναπιστοποίησης, που θέτει σε διαδικασία αξιολόγησης τους διαμεσολαβητές μετά από δεκαετίες εργασίας, αναφέρθηκε και ο κ. Κωνσταντίνος Βλαχάκης, Ασφαλιστικός Πράκτορας & Μέλος Δ.Σ., Ε.Ε.Α.Ε & Π.Ο.Α.Δ. Με κριτήρια τα οποία δεν είναι δυνατό να αξιολογηθούν διαμεσολαβούντες με δεκαετίες εμπειρίας θα κληθούν να πιστοποιήσουν μέσα από πολλαπλές ερωτήσεις την ικανότητα τους να πουλάνε ασφαλιστικά προϊόντα και να μεταφέρουν στον πολίτη τη σχετική πληροφόρηση.

Στη συμβολή του διαδικτύου στην ασφαλιστική διαδικασία μέσα από την εφαρμογή νέων τεχνολογιών αναφέρθηκε η κα Ευγενία Καφφετζή, Διευθύνουσα Σύμβουλος, GlobalNet Μεσίτες Ασφαλίσων ΕΠΕ & Γενική Γραμματέας, ΣΕΜΑ διαχωρίζοντας την από την ηλεκτρονική πώληση. Η επένδυση όπως είπε στην τεχνολογία αποτελεί αναγκαίο εργαλείο για τον σύγχρονο επαγγελματία.

Ο κ. Σεραφείμ Τσακιρίδης, Ανεξάρτητος Ασφαλιστικός Διαμεσολαβητής, Γενικός Γραμματέας, Πανελλήνιος Σύνδεσμος Ασφαλιστικών Συμβούλων (ΠΣΑΣ), μίλησε για την προσυμβατική ενημέρωση των καταναλωτών από τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και την αντικειμενική αντιμετώπιση των κινδύνων. Θετικό αντίκτυπο στη λειτουργία του κλάδου μπορεί να επιφέρει ο κώδικας δεοντολογίας που δεν έχει εφαρμοστεί και ένα εγχειρίδιο βέλτιστων πρακτικών που θα καθορίζει το πλαίσιο εργασιών.

Τέλος, από την πλευρά του ο κ. Θεόδωρος Λιώκης, Υπεύθυνος Marketing και Επικοινωνίας, ΔΥΝΑΜΙΣ Α.Ε.Γ.Α., αναφέρθηκε στην εικόνα που έχουν οι ασφαλισμένοι για τις εταιρείες και τη διαφάνεια στους όρους των συμβολαίων. «Είναι καθήκον των διαμεσολαβητών να συμβουλεύουν τους πελάτες τους και να τους βοηθούν να κατανοήσουν τους όρους και τις υπηρεσίες».

Την σχέση της διαμεσολάβησης και του Bancassurance ανέλυσαν σε «Ανοιχτή Συζήτηση: Διαμεσολάβηση VS Bankansurrance», o κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου και ο κ. Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου, οι οποίοι συζήτησαν για τις διαδικασίες που ακολουθούνται από το τραπεζικό δίκτυο στην προώθηση και πώληση ασφαλιστικών προγραμμάτων και τη διαφωνία που έχει προκύψει σχετικά με τις πρακτικές αυτές.

Ο κ. Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος του ΕΕΑ και πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Mega Brokers ανέφερε ότι οι ασφαλιστικοί διαμεσολαβητές δεν ήταν ποτέ κατά του Bancassurance, αλλά αντιτίθενται σε λογικές και τυχόν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού, που θίγουν τα δικαιώματα του κλάδου και των ασφαλισμένων. Τόνισε ότι οι διαμεσολαβητές έχουν χάσει το 80% των εργασιών τους και από τα 5,5 δις σε τζίρο που είχαν το 2009, ο κλάδος το 2014 έπεσε στο 1,8 δις. Αναρωτήθηκε επίσης πως είναι εφικτό ένας τραπεζικός υπάλληλος να είναι περισσότερο αποτελεσματικός στην πώληση από έναν διαμεσολαβητή και πως όταν όλη η αγορά έχει χάσει το 25% των εργασιών της το bancassurance να εμφανίζει άνοδο της τάξεως του 30%. Όπως είπε πρέπει να γίνει το αυτονόητο, να εφαρμοστεί δηλαδή ο νόμος, που με τέτοιου είδους συμπεριφορές καταστρατηγείται.

Από την πλευρά του ο κ. Τριαντάφυλλος Λυσιμάχου, Σύμβουλος Ασφαλιστικών Εργασιών στον όμιλο της Τράπεζας Πειραιώς εξέφρασε την άποψη ότι το θέμα που έχει προκύψει σχετικά με τις πρακτικές των τραπεζών στηρίζεται σε ανεδαφικές καταγγελίες και ανυπόστατες φήμες. «Το εύκολο» όπως είπε «είναι να ενοχοποιήσουμε τις τράπεζες». Σημείωσε πως το Bancanssurance είναι ένας θεσμός που αναπτύχθηκε μέσα στο πλαίσιο δράσης της ευρωπαϊκής κοινότητας, εμπλουτίζοντας την αγορά με νέα προϊόντα, περισσότερο προσιτά στον πελάτη και πιστοποιημένους πωλητές, συμβάλλοντας στην αύξηση της πίτας και στην διεύρυνση της αγοράς.
Τόνισε ότι περισσότερο από το 80% των προϊόντων που πουλήθηκαν αφορούσαν νέες ασφαλίσεις και πως στο κανάλι αυτό υπάρχουν 12.000 πιστοποιημένοι εργαζόμενοι, που διασφαλίζουν τη κάλυψη των αναγκών του πελάτη. Τέλος πρόσθεσε ότι «είναι μια πραγματικότητα που αντί να την ενοχοποιούμε πρέπει να δούμε το δυνατό σημείο του καθενός, να κάνουμε συγκερασμό και να δούμε πως θα πάμε καλύτερα. Ο στόχος είναι να κάνουμε τον πελάτη να ασφαλιστεί. Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο. Η γνώμη μου είναι ότι υπάρχει χώρος για όλους».

Το κρισιμότερο και επίκαιρο θέμα για την ελληνική οικονομία αυτό της Ασφάλισης και της Υγείας εξετάστηκε κατά τη διάρκεια του τρίτου πάνελ του συνεδρίου. Στη συζήτηση συμμετείχαν οι κ.κ. Ηρακλής Δασκαλόπουλος, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής Εθνικής ΑΕΕΓΑ, Νίκος Σακελλαρίου Διευθυντής Δικτύου Διανομής AXA Ασφαλιστικής, Γιάννης Φουρλής, General Manager International Life, Παναγιώτης Ζαμπέλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος AON Hewitt και Αθανάσιος Λοπατατζίδης, σύμβουλος διοίκησης Bioιατρικής).

Ο κ. Παναγιώτης Ζαμπέλης έκανε μία γενικότερη παρουσίαση του προβλήματος της Ασφάλισης στην Ελλάδα ξεκινώντας από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά τις τελευταίες 3 δεκαετίες στο Ασφαλιστικό και καταλήγοντας ότι το Ασφαλιστικό με την παρούσα μορφή είναι «θαμμένο μαμμούθ» γι’ αυτό και απαιτείται άμεση επίλυσή με μέτρα προσαρμοσμένα στις ανάγκες και τις δυνατότητες της εποχής, είτε αυτά αφορούν τις συντάξεις , είτε τα όρια συνταξιοδότησης είτε τη χρηματοδότηση του συστήματος.

Ο κ. Ηρακλής Δασκαλόπουλος, έκανε μία ιδιαίτερα λεπτομερή και τεχνική αναφορά στα προβλήματα που δημιουργούνται στην Δημόσια Υγεία και επηρεάζουν σαφώς και τη λειτουργία της ιδιωτικής υγείας και των ιδιωτικών ασφαλιστικών προγραμμάτων.

Σε παρεμφερή θέματα επικεντρώθηκε και ο διευθυντής δικτύου της AXA, κ . Νίκος Σακελλαρίου τονίζοντας ότι ανεξάρτητα από τις προδιαγραφές των προγραμμάτων ιδιωτικής ασφάλισης τα οποία μοιάζουν γενικά, θα ξεχωρίσουν οι εταιρείες που προσφέρουν άμεσες και ξεχωριστές υπηρεσίες στον πελάτη καταναλωτή.

Ο κ. Γιάννης Φουρλής αναφερόμενος στο Συνταξιοδοτικό – Ασφαλιστικό, επεσήμανε ότι απαιτείται να κατευθυνθεί άμεσα το Ασφαλιστικό σύστημα προς το κεφαλαιοποιητικό μοντέλο προκειμένου να υπάρξει καλύτερη και ανεξάρτητη χρηματοδότηση , είτε μέσω Επαγγελματικών Ταμείων είτε μέσω ατομικών αποταμιευτικών λογαριασμών.

Τέλος ο κ. Αθανάσιος Λοπατατζίδης (Σύμβουλος Διοίκησης Βιοιατρικής) τόνισε ότι τα προβλήματα με το claw back και το rebate για τις ιδιωτικές μονάδες υγείας μετακυλύονται σε όλους (εταιρίες-ασφαλιστικές-πελάτες) και ότι εάν θέλουμε πραγματική και ουσιαστική λύση στο πρόβλημα της υγείας θα πρέπει να υπάρξει ολική προσέγγιση στο σύστημα.

Στο τέταρτο πάνελ του συνεδρίου : «Οι νέες προκλήσεις της ασφαλιστικής αγοράς: solvency ΙΙ, διαχείριση ρίσκου, τεχνολογία και καινοτομία» με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ουζούνη, CEO, Ethos Media S.A. συμμετείχαν οι ομιλητές Γιάννης Βασαλάκης, Διευθυντής Underwriting Ατομικών & Ομαδικών Ασφαλίσεων Ζωής & Υγείας, INTERAMERICAN, Γιάννης Γαλάκης, Iniohos Advisory Services, INTERFIMA Expert, Σωτήρης Παπαντωνόπουλος-Μαντόπουλος, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος insurancemarket.gr, Κωνσταντίνος Νικολόπουλος (FIA), Senior Manager, ΕΥ.

Ο κ. Βασαλάκης μίλησε για την αξία της τεχνολογίας, τις δυνατότητες που προσφέρουν οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες και τη δυναμική των συστημάτων business intelligence. «Είναι σαφής η κατεύθυνση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στην υιοθέτηση τεχνολογιών αιχμής. Έχουμε επιλέξει μια εντελώς αυτοματοποιημένη διαδικασία στη καταχώρηση των αιτήσεων αλλά και ενός συστήματος που αφορά στο σημείο πώλησης που λαμβάνει υπόψη όλες τις παραμέτρους , παρέχοντας εγγυήσεις. Το customization και η εξειδίκευση συμβάλλουν επίσης στην αυτοματοποίηση των διαδικασιών. Η βελτίωση της επαγγελματικής καθημερινότητας των ασφαλιστικών διαμεσολαβητών (καταναλώνουν 30% σε διαδικασίες διακίνησης και όχι παραγωγής) με τα αυτοματοποιημένα συστήματα εξομαλύνει και μετατρέπει τη διαδικασία σε πιο παραγωγική».

Ο κ. Γαλάκης αναφέρθηκε στο σημαντικό ρόλο του regulator, τη δυναμική των funds και της κερδοφορίας και της ανάγκης συμμόρφωσης με τα bridge boundaries που προφυλάσσουν από τυχόν παρεκκλίσεις. «Ο regulator θέλει να έχει standardization. Η καινοτομία σαφέστατα και παίζει πολύ μεγάλοo ρόλο όπως και τα funds. Από τη μια είναι ο regulator και από την άλλη οι εταιρείες που θέλουν τη κερδοφορία και η στρατηγική τους να υπαγορεύεται από συγκεκριμένα business models.Όταν υπάρχουν bridge boundaries που αναγκάζουν τον ένα μετά τον άλλο παίκτη να ακολουθήσει τη διαδικασία, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ο κ. Παπαντωνόπουλος -Μαντόπουλος εξήρε τις δυνατότητες του digital και των mobile apps μιλώντας για ανάγκη να υπάρξει εξειδίκευση και άνοιγμα σε νέες αγορές με στόχο την αύξηση της κερδοφορίας. «Όσοι είναι στο digital έχουν το πλεονέκτημα της ταχύτητας. Το μεγάλο πρόβλημα της ασφαλιστικής είναι το να είσαι μακριά από τον πελάτη. Χρειάζεται specialization, δηλαδή εξειδίκευση ώστε το άνοιγμα σε άλλα segments να συνεισφέρει στη κερδοφορία. Η επένδυση στη τεχνολογία είναι πολύ ακριβό σπορ. Πριν χρόνια ένα μεγάλο δίκτυο δεν ήθελε κεφάλαια αλλά ένα καλό management system ήταν αρκετό».

Ο κ. Νικολόπουλος αναφέρθηκε στην αναβάθμιση των προιόντων της αγοράς, στη σταθεροποίηση του πλαισίου και στην συνεισφορά των εργαλείων analytics με στόχο την εγκυρότερη και πληρέστερη ενημέρωση της ασφαλιστικής αγοράς. «Στην ελληνική αγορά οι εταιρείες έχουν περάσει σε advanced προϊόντα. Το πλαίσιο σταθεροποιήθηκε ύστερα από πολλές εναλλαγές τα τελευταία χρόνια, κάτι που έγινε με το solvency II. Τα data analytics στο προσεχές μέλλον θα συμβάλλουν στη καλύτερη πληροφόρηση και εγκυρότερη αντίληψη της ασφαλιστικής αγοράς».

Στο Panel V «Σύγχρονη προσέγγιση αγορών – Τεχνολογική υπεροχή και Νέα προγράμματα της MEGA BROKERS SA», συμμετείχαν οι κ.κ Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος, Mega Brokers S.A., Γιάννης Παππάς, Διευθυντής Κλάδου Ζωής, Mega Brokers S.A, Γεώργιος Στάθης, Διευθυντής Πληροφορικής, Mega Brokers S.A., Πάρης Καβαρνός, Διευθυντής Κλάδου Γενικών (Εκτός Αυτοκινήτων), Mega Brokers S.A., παρουσιάζοντας τα νέα καινοτόμα προγράμματα της εταιρείας που είναι σχεδιασμένα με πελατοκεντρική αντίληψη, λαμβάνουν υπόψη της ανάγκες της αγοράς και στηρίζονται στα νέα εργαλεία που η τεχνολογία προσφέρει.

Ο κ. Χατζηθεοδοσίου μιλώντας για την MEGA BROKERS αναφέρθηκε στη δυναμική που η εταιρεία του καταγράφει (17-18% ανάπτυξη) από την αρχή του χρόνου, στις στρατηγικές συνεργασίες στον ασφαλιστικό χώρο, στην επιχειρηματική εξωστρέφεια, τονίζοντας πως η MEGA εν μέσω κρίσης και οικονομικής ύφεσης επενδύει στο εσωτερικό της χώρας, στηρίζοντας το μέλλον του κλάδου και της χώρας. Όπως είπε «η εταιρεία μας είναι η μεγαλύτερη μεσιτική στην Ελλάδα. Μέσα στην κρίση διπλασιάσαμε τον τζίρο μας. Έχουμε τις μεγαλύτερες ασφαλιστικές συνεργασίες μας απ όλους στη χώρα μας και τρέχουμε με 17-18% ανάπτυξη το 2015. Όταν οι άλλοι επιλέγουν να επενδύουν στο εξωτερικό εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι πιστεύουμε στο μέλλον της εταιρείας και της ασφαλιστικής αγοράς. Δεν είναι καθόλου τυχαίο άλλωστε ότι αποφασίσαμε εν μέσω κρίσης να προχωρήσουμε σε μια μεγάλη επένδυση μέσω της αγοράς ενός ιδιόκτητου κτιρίου αξίας 1,5 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Γιάννης Παππάς από τη μεριά του παρουσίασε το Νέο Αποκλειστικό Πρόγραμμα Υγείας (Ομαδικό πελατών MEGA) αναφερόμενος στα οφέλη ως προς το κόστος της ομαδικής ασφάλισης που παρέχει, τις προηγμένες παροχές, τη δυνατότητα διαχείρισης ατομικού συμβολαίου, την απευθείας πληρωμή των νοσοκομείων, την ελεύθερη επιλογή γιατρών, την αγορά φαρμάκων και το πανελλαδικό δίκτυο διαγνωστικών. Επιπρόσθετα, παρουσίασε τα συνδυαστικά προγράμματα με ομαδικές ασφαλίσεις (FLEXI GROUP – GENERALI, MEDI MEGA PLUS – AXA) και τα προγράμματα ασφάλισης αθλητών ερασιτεχνικών σωματείων ( MEGA Accident Protector – METLIFE).

Ο κ. Γεώργιος Στάθης από τη μεριά του ως Διευθυντής Μηχανογράφησης εξήρε τις δυνατότητες του πληροφοριακού συστήματος HERMES, παρουσιάζοντας την εξέλιξη από το 2013 (υπηρεσίες τιμολόγησης, πληρωμή ασφαλίστρων, On line έκδοση συμβολαίου) μέχρι σήμερα και την αναβάθμισή της (ενιαία φόρμα τιμολόγησης και αίτησης με δυνατότητα αποστολής 24 ώρες/7 ημέρες, «τυπώνω -πληρώνω, πληρώνω – τυπώνω, On line – web service με τις ασφαλιστικές εταιρείες), δίνοντας έμφαση στο σχεδιασμό του native tablet application, στις B2C υπηρεσίες, στη τιμολόγηση Κλάδου Πυρός και Κλάδου Ζωής και τις δυνατότητες του eLearning.

Ο κ. Πάρης Καβαρνός στην ανάλυσή του (κλάδος αστικής ευθύνης) αναφέρθηκε στις κοινωνικές και επαγγελματικές δραστηριότητες των ανθρώπων, οι οποίες, όπως σημείωσε είναι δυνατόν να δημιουργήσουν ζημιές σε πρόσωπα ή πράγματα τρίτων από ενδεχόμενη αμέλεια ή παράλειψη και συγκεκριμένα άδικη πράξη. Παρουσιάζοντας τα συγκριτικά οφέλη και πλεονεκτήματα του ασφαλιστικού προγράμματος Επαγγελματικής Αστικής Ευθύνης Διαμεσολαβούντων της MEGA, υπογράμμισε πως παρέχει Aσφαλιστική κάλυψη Παραβίασης Ιδιωτικότητας καθώς και κάλυψη Ευθύνης Πολυμέσων – Ευθύνη Δημοσίευσης Περιεχομένου στην ιστοσελίδα του συνεργάτη, κάλυψη εξόδων διερεύνησης αιτιών, δημοσίων σχέσεων, ειδικών διαχείρισης κρίσης, νομικών συμβούλων, ενημέρωσης πελατών για το συμβάν, κάλυψη ευθύνης για Έκδοση Συμβολαίων και Απιστίας Υπαλλήλων χωρίς επιπρόσθετο κόστος και χωρίς υπο-όριο, μείωση απαλλαγών, εξαιρετικά χαμηλή, ειδική τιμολόγηση για διατήρηση αδείας (δηλαδή για μηδενική παραγωγή), ενιαίο τιμολόγιο για όλες τις κατηγορίες ασφαλιστικών διαμεσολαβούντων και επιστροφή ασφαλίστρων 10% λόγω μη ζημίας, στην ετήσια ανανέωση όλα σε ένα ασφάλιστρο.

Γιώργος Βελιζιώτης: Εξειδικευμένες λύσεις για τον ασφαλιστικό χώρο

Σε λύσεις που διασφαλίζουν την εύρυθμη λειτουργία των ασφαλιστικών εταιρειών και στηρίζουν την ανάπτυξη εργασιών και πελατολογίου αναφέρθηκε ο κ. Γιώργος Βελιζιώτης, Εμπορικός Διευθυντής της First Data Hellas. Η εταιρεία προσφέρει υπηρεσίες που αφορούν σε νευραλγικές περιοχές των Ασφαλιστικών Οργανισμών, όπως υπηρεσίες εκτύπωσης / εμφακέλωσης, εξυπηρέτησης πελατών μέσω εισερχομένων / εξερχομένων κλήσεων, υπηρεσίες ψηφιοποίησης, υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών και διασφάλισης δεδομένων.

Η First Data επενδύει σε οικονομίες κλίμακος και διεκπεραιώνει συναλλαγές τρισεκατομμυρίων δολαρίων. Διαθέτει έξι εκατομμύρια εμπορικά σημεία σε όλο τον κόσμο και 1.200 συνεργασίες παγκοσμίως. Στην Ελλάδα το ανθρώπινο δυναμικό της εταιρείας αριθμεί 1.300 υπαλλήλους και οι πελάτες μπορούν να εξυπηρετηθούν σε 140.000 σημεία πώλησης. Εξυπηρετούνται όλα τα είδη των πληρωμών.

Λάμπρος Γκόγκος: Το πετυχημένο μοντέλο συνεργασίας ΕΥ-Fadata

Το πετυχημένο μοντέλο συνεργασίας ΕΥ-Fadata σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσίασαν οι κ.κ. Λάμπρος Γκόγκος, Partner, Insurance Leader CSE, EY, Galina Koleva, Sales, Marketing & Business Development , Fadata & Baris Idemen, CFA Charterholder and Certified Internal Auditor.

Η EY από την περασμένη δεκαετία έχει επενδύσει στις αναλογιστικές υπηρεσίες και έχει επεκταθεί στη διαχείριση κινδύνων, στην βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων και σε πληροφοριακά συστήματα για ασφαλιστικές εταιρείες. Από την πλευρά του ο κ. Baris Idemen μίλησε για τη συνεργασία της EY με την Anadolu Hayat Emeklilik, που δραστηριοποιείται στις ασφαλίσεις ζωής και τα προγράμματα σύνταξης. «Είμαστε η πρώτη ασφαλιστική που το 2000 μπήκαμε στο χρηματιστήριο και είμαστε πρωτοπόροι σε υπηρεσίες. Έχουμε 12% μερίδιο αγοράς, ετήσια ασφάλιστρα 175 εκατ. δολάρια για το 2015 και 2 εκατ. ενεργά ασφαλιστήρια. Στη σύνταξη έχουμε 20% μερίδιο αγοράς. 3,1 εκατ. κεφάλαια και 1 εκατ.ενεργά συμβόλαια.

Μηνάς Κουλησιάνης: Έρευνα της IBM: “Capturing hearts, minds and market share”

Ο κ. Μηνάς Κουλησιάνης, Service Delivery Manager, Business Analytics & Strategy (BA&S), IBM Big Data & Business Analytics Center of Competence, IBM Greece, παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας της IBM σε 12.000 καταναλωτές σε 24 χώρες με τίτλο “Capturing hearts, minds and market share”. Τα στοιχεία δείχνουν τους τομείς στους οποίους πρέπει να εστιάσουν οι ασφαλιστικές και τις τάσεις που διαμορφώνονται στον σύγχρονο καταναλωτή.

Τα στοιχεία δείχνουν ότι:

  • Μόνο το 40% εμπιστεύεται απόλυτα την ασφαλιστική του εταιρεία και το 35% των καταναλωτών αλλάζει μέσα σε διετία τουλάχιστον μία φορά την ασφαλιστική του εταιρεία.
    Υπάρχουν νέοι τρόποι προσέγγισης του πελατολογίου όπως μέσω του διαδικτύου. Πολλοί θεωρούν ότι μπορούν μέσω της google ή του amazon να αγοράσουν ασφαλιστικά προϊόντα.
  • Στην ερώτηση αν οι πελάτες εμπιστεύονται τη δική τους ασφαλιστική εταιρεία, το 60% απάντησε ουδέτερα ή αρνητικά.
  • Οι καταναλωτές επιλέγουν να ασφαλιστούν σε άλλη εταιρεία, όχι πρωτίστως λόγω της τιμής αλλά για την εξυπηρέτηση ή επειδή ο διαμεσολαβητής τους, τους πρότεινε κάποια άλλη εταιρεία ή ακόμα και επειδή δεν καλύπτονται από τα προϊόντα.
  • Οι πελάτες που είναι ικανοποιημένοι είναι 6 φορές πιο πιστοί από τους υπόλοιπους
  • Παράγοντες που επηρεάζουν την ικανοποίηση των καταναλωτών είναι: α)πως ανταποκρίνονται στα αιτήματα και β)αν δίνουν σερβις προσωποποιημένο

Dr. Reuven Shnaps: Συμπεριφορική Οικονομική

Ο Dr. Reuven Shnaps, Ph.D., Vice President of Professional Services, Earnix, μίλησε για τη σημασία της συμπεριφορικής οικονομικής στις επιχειρήσεις και την ιδιωτική ασφάλιση και ανέλυσε παραμέτρους που παίζουν ρόλο στην ασφαλιστική πώληση και την ανανέωση των συμβολαίων. Στη συμπεριφορά του ο καταναλωτής δεν συμπεριφέρεται πάντα ορθολογικά καθώς επιδρούν στις αποφάσεις του μία σειρά από παράγοντες που σχετίζονται με την ψυχολογία, την κοινωνία κ.α.

Θεόδωρος Βοντετσιάνος: Οι προκλήσεις στην υγεία

Στην ομιλία του ο Δρ. Θεόδωρος Βοντετσιάνος, Διευθυντής Πνευμονολόγος, Συντονιστής, Ελληνικό Δίκτυο για την Υγιή και Ενεργό Γήρανση (EIP on AHA), αναφέρθηκε στις τωρινές προκλήσεις του τομέα υγείας, την αναποτελεσματικότητα του συστήματος συναρτήσει της οικονομικής του αξίας, τις δαπάνες υγείας με δείκτη μέτρησης τις ηλικιακές κατηγορίες και το κόστος και την ποιότητα της υγείας ανάλογα με τις μεταρρυθμίσεις που έχουν πραγματοποιηθεί. Όπως σημείωσε, χρειάζεται ευρεία αντίληψη, γνώση και εμπειρία του χώρου, βελτίωση των αρμοδιοτήτων όλων των εμπλεκόμενων μερών στο τομέα της υγείας, κοινωνικής προστασίας και επιχειρηματικότητας υπό τη σκέπη των ευρωπαϊκών βασικών πρακτικών και ανάπτυξη νέων business models που θα συμβάλλουν σε καινοτόμες πρακτικές.

Για περισσότερες πληροφορίες: Σοφία-Αφροδίτη Βουλγαράκη, PR & Communication Manager, Ethos Media S.A, Tηλ. 210 9984901, Ε-mail.: voulgaraki.s@ethosmedia.eu